3-stappen.jpg
Art.Nr.:

Zonnepaneel HD-90-D 90 Wp zonnepanelen hoge efficiŽntie voor 12 Volt

Zonnepaneel HD-90-D 90 Wp zonnepanelen hoge efficiŽntie voor 12 Volt

Inclusief BTW (21%) Verzendinformatie*

Zonnepaneel HD-90-D 90 Wp hoge efficiŽntie zonnepanelen voor 12 Volt.
 

Mono-kristallijn zonnepaneel met een vermogen van 90 WP.

 
Bestaat uit meerdere lagen gelamineerd materiaal. Vanaf de achterzijde is aan de onderkant, een witte plastic rug, een dubbelzijdige zelfklevende folie, de  gedoteerde wafers, weer een dubbelzijdige tape en vervolgens speciaal gehard glas. Deze verschillende onderdelen worden geperst onder druk en temperatuur. Op deze manier zijn de rug en voorzijde beschermd tegen het binnendringen van vocht. Om vocht te beletten de haarvaten van de randen in te gaan zijn de platen enigszins samengedrukt. Dit resulteert niet alleen in een veel robuuster zonnepaneel, maar ook een zeer goede afdichting tegen het binnendringen van vocht in het laminaat.

De junction box bevat bypass-diodes, die een gedeeltelijke schaduw voorkomen. Verder, de aansluitdozen zijn gelijk met het frame en heeft een PG schroefaansluiting, zodat er geen vocht binnendringen kan.

Alle voordelen in een oogopslag:

Meer stabiliteit
Geanodiseerd aluminium frame met dubbelwandig met een hoogte van 35 mm zilverkleurig.

Opgevuld met lijm
Waarin de rand afgesloten is van het laminaat en de lijm.

Optimale bescherming tegen druk
Dankzij het gemonteerde frame met versterkte hoeken!

Geen verlies
Geen donkere frames of achtergrond.

Goede bescherming
Van hagel en hoge windsnelheden door speciaal gehard, doorzichtig glas.

Eenvoudig wisselen van de diode
Een verbindingsvak aan de achterzijde met toegang tot de bypass-diodes, in geval van pech, gemakkelijke vervanging van de diodes. Twee kabelwartels te scheiden van de + en - kabels. Geen verbinding met een stekker op de camper dak.

Eenvoudige installatie


6 lange gaten aan de achterkant van het aluminium frame voor de montage van het zonnepaneel.

Ideaal voor inbouw in 12 volt systemen.


De MPP-spanning 18 volt. Als de MPP-spanning hoger is, zou een PWM regelaar voor grote verliezen zorgen. In serie geschakeld, kunnen de modules ook worden gebruikt voor 24 volt systemen

Paneel is geschikt voor 12 Volt systemen.

 

DIN

VDE bescherming klasse II
RoHS-conformiteit

 

 

 Vermogen Pmax. 

 90 WP

 Spanning UMPP

 18,0 V

 Stroom IMPP                          

 4,98 A

 Leegloopspanning U0                        

 21,98 V

 Kortsluitstroom ISC                                  

  5,37 A

 Maten L x B                                    

  1200 x 540 mm

 Hoogte / met aansluitdoos 

 35 / 35 mm

 Gewicht                   

 8 kg

 Aansluitmogelijkheid        

 Doos met klemmen

 Kleur lijst

 Zilver

 
 

Algemene informatie zonnepanelen

De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen. Zonnepanelen worden ook toegepast voor energieopwekking in de ruimtevaart.

Zonnecellen zijn meestal gemaakt van silicium. Dat silicium bestaat uit twee lagen. Onder invloed van licht gaat er tussen de twee lagen een elektrische stroom lopen. Daarom heten zonnepanelen ook wel fotovoltaÔsche cellen (Grieks photos: licht, en Volt naar de eenheid van elektrische spanning). Afgekort wordt gesproken van PV-systemen. Een andere vorm van PV zijn de elementen gemaakt met de dunnelaagtechnologie. Hierbij wordt gebruikgemaakt van amorf silicium. Deze elementen hebben een lager rendement, maar zijn ook beduidend goedkoper.

Koppeling aan het elektriciteitsnet. Sommige zonnepanelen worden via een inverter aan het elektriciteitsnet gekoppeld, andere slaan overtollige energie op in een accu. Voor de tweede mogelijkheid wordt vooral gekozen op plekken waar het elektriciteitsnet ontbreekt of een aansluiting te duur is. De accu's moeten natuurlijk wel voldoende capaciteit hebben om een paar donkere dagen te overbruggen. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt door naar het energiebedrijf. In dat geval loopt de elektriciteitsmeter terug zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden zijn netgekoppelde decentrale opwekkers. Het rendement van gangbare zonnecellen ligt tussen ca. 5 en 15%, waarbij de cellen met betere rendementen wel meestal onevenredig veel duurder zijn.

Vanaf 2008 kent Nederland de regeling SDE waardoor er per geproduceerde kWh subsidie wordt uitgekeerd.

Men vindt zonnecellen ook vaak op plaatsen waar een net niet voorhanden is, bijvoorbeeld op zeiljachten, boeien, palen langs de weg of op draagbare voorwerpen zoals rekenmachines.

In BelgiŽ, maart 2007 resulteerden de tegemoetkomingen van de diverse overheidsinstanties - gegeven de elektriciteitsprijzen bij Electrabel - in een te verwachten terugbetalingstermijn van de zonnepaneelinstallatie van circa 11 jaar. Zonder deze tegemoetkomingen zou bij die prijzen de afbetaling circa 15 jaar duren. Europese deskundigen voorspellen dat zonnestroom vanaf 2015 of 2017 volledig kan concurreren met marktprijzen van conventioneel opgewekte elektriciteit. Dit mede dankzij de elektriciteitsopbrengst van deze geruisloze, milieuvriendelijke en duurzame energiebron.

FotovoltaÔsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. De fotovoltaÔsche opgewekte stroom kan aan het lichtnet geleverd worden (netgekoppeld systeem), in accu's opgeslagen worden (voor verlichting of bijvoorbeeld voor communicatiesystemen op afgelegen plekken) of direct gebruikt worden om bijvoorbeeld een pomp aan te drijven (autonoom systeem). Die wordt zo genoemd omdat alle elektrische contacten op de achterzijde plaatsvinden en de voorkant een nauwelijks zichtbaar metalen raster heeft, zonder storende dubbele metaalstroken. Dat resulteert ook in een grotere bruikbare oppervlakte van de cellen en hoeveelheid geleverde stroom. Een zonnecel die met zijn esthetische kwaliteit bijzonder geschikt is voor zichtbare architecturale toepassingen, is de achtercontactcel.

De terugverdientijd voor fotovoltaÔsche zonnepanelen ligt anno 2010 bij ongeveer 16 jaar bij gelijkblijvende elektriciteit-prijs. Gemiddeld kost een Wp van een kristallijn zonnepaneel ongeveer EUR 2,75 (ex. montage). 100 Wp levert in Nederland circa 70 tot 90 kWh[1] per jaar aan energie op, afhankelijk van de locatie in Nederland en het type zonnepaneel. Met een gemiddelde prijs van 23 cent per kWh (mei 2010) levert een Wp dus gemiddeld 18,4 cent per jaar op (=0,80*23) en daarmee wordt de terugverdientijd 15 jaar. Bij een elektriciteitprijsstijging van 10% per jaar wordt de terugverdientijd ca. 8 jaar. Als de elektriciteitsprijs nog sneller stijgt zal deze tijd korter worden.

De levensduur van zonnepanelen met kristallijne cellen wordt gegarandeerd op 25 jaar, maar ligt -afhankelijk van de kwaliteit- in praktijk tussen de 30 en 45 jaar. De levensduur van zonnepanelen op basis van amorf silicium ligt tussen de 5 en 15 jaar.

Tot 2004 werd in Nederland veel geÔnvesteerd in zonne-energie, maar het abrupt stopzetten van subsidie heeft hier een eind aan gemaakt. In andere Europese landen wordt nog wel veel geÔnvesteerd in zonnepanelen omdat deze op lange termijn zinvol zijn. Niet alleen vanuit milieu-oogpunt, maar met de stijgende stroomprijs (tussen 2000 en 2004 met 8% per jaar en in 2005 met 12%), toenemend ook vanuit economisch oogpunt.

Chinese producenten realiseerden in 2010 een kostenreductie op zonnecellen van 60% ten opzichte van een jaar eerder.

De productie van zonnepanelen vraagt op zich ook energie. De maat wordt de energiebalans genoemd en in BelgiŽ en Nederland ligt deze tussen 1 en 2 jaar.

In verhouding tot conventionele energiebronnen zijn zonnepanelen nog relatief duur in aanschaf en daardoor slechts op middellange termijn of voor speciale toepassingen kostenbesparend. Van de wereldwijde energiebehoefte wordt momenteel slechts een zeer klein deel opgewekt met zonnepanelen. In Portugal, Duitsland, Japan, AustraliŽ, Canada en de Verenigde Staten staan enkele grote zonnepaneelinstallaties die veelal door overheden zijn gesubsidieerd.

Daarnaast vinden zonnepanelen ook toepassing in afgelegen elektrische installaties met een geringe energiebehoefte, waar het aansluiten van de installatie op het lichtnet of het hoogspanningsnet, of het gebruik van een aggregaat te duur of onmogelijk is.

De grootste PV-installatie (tot 2009) in BelgiŽ is 5.600 m≤ groot (op een dakoppervlakte van 12.000 m≤) en heeft een vermogen van 340 kWp (kilowattpiek). Ze werd in mei 2007 geÔnstalleerd op het dak van mediabedrijf Alfacam in Lint. De 1.927 fotovoltaÔsche panelen produceren jaarlijks 270.000 kWh aan elektriciteit. In december 2009 werd op het dak van Flanders Expo in Gent een installatie van 53.000 m≤ in gebruik genomen. Op de gebouwen van Katoen Natie in Antwerpen, Kallo, Gent en Genk wordt op hetzelfde moment gewerkt aan een installatie die een gezamenlijke oppervlakte van ongeveer 800.000 m≤ zal bestrijken.

Eerste 40-MW CdTe PV Array geÔnstalleerd door JUWI Group in Waldpolenz, DuitslandDe grootste zonnestroomcentrale ter wereld, Waldpolenz met 550.000 zonnepanelen op een oppervlak van 110 hectare, kwam in 2008 gereed bij het Duitse stadje Brandis bij Leipzig. Ze heeft een vermogen van 40 megawattpiek en zal jaarlijks 40.000 MWh megawattuur leveren. De voorziene levensduur is ten minste 20 jaar, maar waarschijnlijk 30 tot 40 jaar. Jaarlijks wordt er ongeveer 25.000 ton CO2 uitstoot bespaard.

In Abu Dhabi wordt een 60 MWp zonnecentrale gebouwd voor het project "Al Masdar", de eerste CO2-neutrale stad ter wereld. Het opmerkelijke is dat Abu Dhabi zelf een aardoliereserve van 100 miljard vaten heeft (de op twee na grootste voorraad in de wereld). Er zouden plannen zijn om deze centrale later uit te breiden tot 500 MWp, genoeg om een half miljoen gezinnen van stroom te voorzien.

Een gebied waar zonnepanelen op grote schaal zeer succesvol worden toegepast is de ruimtevaart. Ruimtevaartuigen in een baan om de Aarde en met bestemmingen in het binnenste deel van het zonnestelsel worden veelal uitgerust met zonnepanelen. Voor bestemmingen verder dan Mars kunnen zonnepanelen onvoldoende energie opwekken als gevolg van het zwakke zonlicht en zijn dus andere systemen zoals radio-isotoopgeneratoren beter geschikt.

Om het vermogen van zonnepanelen te kunnen vergelijken zijn er standaardcondities opgesteld : een instraling van 1000 Watt/m2, waarvan het spectrum overeenkomt met het spectrum van zonlicht bij een luchtmassa van 1,5 (dit betekent dat het zonlicht een afstand door de atmosfeer heeft afgelegd die gelijk is aan anderhalf maal de gemiddelde dikte van de atmosfeer) en een celtemperatuur van 25 įC. Het maximale elektrische vermogen van een zonnepaneel onder deze condities wordt het piekvermogen genoemd en wordt geschreven als Wp (Wattpiek).

De opbrengst van een zonnepaneel is afhankelijk van een aantal factoren:

Zijwaartse hoek : optimaal wanneer het paneel stationair gericht is op 5į ten westen van het zuiden. Bij oriŽntaties tussen zuidoost en zuidwest is er slechts 5% verlies op jaarbasis. Met een meedraaiend paneel, wanneer het zonlicht er loodrecht op blijft vallen, stijgt uiteraard de productie.

Oppervlak (lengte maal breedte). Maar ook hoe de panelen aan elkaar zijn bevestigd (parallel of serieel).

Rendement; het percentage van de energie in het op het zonnepaneel vallende zonlicht dat wordt omgezet in elektriciteit. Verschillende typen zonnecellen hebben een verschillend rendement. Door onderzoek en ontwikkeling stijgen de rendementen nog voortdurend.

Opwaartse hellingshoek van invallend zonlicht; een zonnepaneel op de noorderbreedte van Vlaanderen en Nederland levert de hoogste opbrengst wanneer het een hellingshoek van 35į (tot 36į) heeft. Bij hellingshoeken tussen 20į en 60į is de jaaropbrengst slechts 5 % lager.

Het achterliggende systeem; bij een autonoom systeem speelt de grootte van het opslagsysteem een belangrijke rol. Wanneer dit vol is kan er namelijk geen energie meer bij. Het paneel werkt dan voor niks.

Zoninstraling; de hoeveelheid opvallend zonlicht bepaalt in belangrijke mate de opbrengst. Ook als het bewolkt is, werkt een zonnecel. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen - de rest van de stralen verspreiden ze - en in gebieden dicht bij de evenaar is de opbrengst hoger dan in meer gematigde gebieden. Aan de Franse RiviŤra, waar veel minder bewolking is, levert de zon toch slechts 1,5 keer zoveel energie als in Nederland.

Zonuren; de hoeveelheid uren per jaar zonder bewolking is medebepalend voor het rendement. Op Texel zijn ca 20% meer zonuren dan in het oosten van Nederland.

Temperatuur; bij hoge temperaturen wordt minder elektriciteit opgewekt dan bij lage temperaturen. Dit heeft te maken met de betere elektrische geleiding in materialen bij lage temperaturen. Hierdoor kan het zijn dat op een zonnige dag in oktober, met een temperatuur van 10į C de opbrengst hoger is dan in de zomer bij 35į C. Koeling van panelen met lucht of water kan een opbrengstverhogende werking hebben.

 • Naam:
 •  
 • E-mail:
 •  
 •  
 • Art.Nr.:
 •  

 •  
 • Onderwerp:..
 •  
 • Prijs-advitek:
 •  
 • Concurrent:...
 •  
 • Weblink:....
 •  
 • Uw naam:..
 •  
 • Uw e-mail:.
 •  
 •  

advitekmobilehome.jpg

betaal-logo-body.jpg